denk over

er zijn geen woorden voor

Kenmerken en het belang van de artistieke ervaring. MA scriptie 2011.

Omdat ik op de eerste rij zit moet ik soms mijn hoofd in mijn nek leggen om de boventitels te kunnen lezen en te begrijpen wat er op het podium gezongen wordt. Ondertussen laat ik mij meeslepen door de stem en de krachtige uitstraling van sopraan Cheryl Barker die de hoofdrol vertolkt in De zaak Makropulos, opgevoerd door de Nederlandse Opera. Het slot is prachtig: het menselijke, de wijsheid en de manier waarop over het leven, de dood en onsterfelijkheid wordt verteld. Er worden antwoorden gegeven op vragen die me niet onbekend zijn. Het brengt een gevoel van rust en kracht met zich mee, dat dergelijke thema’s op deze manier tot uiting worden gebracht, een nieuwe zienswijze maak ik me op dat moment eigen. Dit is een herinnering aan een kunstuiting waarvan ik er meerdere heb, of het nu gaat om een opera, een schilderij, dansvoorstelling, film of boek. In mijn empirisch onderzoek dat ik heb opgebouwd vanuit een theorie over de artistieke ervaring, ging op zoek naar kenmerken van de artistieke ervaring en de betekenis van een dergelijke ervaring voor het subject. Meer weten? mail@istaboszhard.nl

« terug